באחד השיעורים , עסקנו לאחרונה בתכניות תקשוב לאומיות בעולם , כעת לאחר התבוננות בתכניות של העולם וניתוח התכנית של ארה"ב נחשפתי לתכנית של מדינת ישראל , נתבקשנו לכתוב את דעותינו בעניין.
אני מבינה שיש תכנית, אסופה של יעדים ומטרות מנוסחים כל כך יפה. ברור לנו מה צריך שיקרה .....אבל בשום צורה לא מדברים על האיך ...ולאן רוצים להגיע ברמה היישומית? מה באמת עושה המדינה על מנת למנף את הנושא הזה? התכנית נכתבה על פי כל הכללים הראויים לכתיבת תכניות לימודים אך מתעלמת מהמצב הנוכחי בשטח . חסר המידע: מה עושים באופן המיידי על מנת ליישם יעדים ומטרות אלה .
התכנית מיועדת למורים : כיצד מורה אמור לעמוד ביעדים אלה ללא תמיכה מלאה של המערכת הן מבחינת תשתיות והן מבחינת הכשרה מקצועית ? אילו הצעות יכולה לתת התכנית למורים חסרי הכשרה טכנולוגית ? אילו הצעות מביאה התכנית למורים בעלי הכשרה טכנולוגית אך חסרי כלים טכנולוגים? יותר מכך, מה היא מציעה למורים בעלי הכשרה וגם כלים ? שוב פעם יעדים שצריך לסמן עליהם וי , שוב אותה תבנית שבאה למדוד אותנו . ואנחנו אמורים לרוץ אחרי "כתבי הקודש " וליישם כל מטרה או יעד שנכתבו שם .
שלא תבינו אותי לא נכון ,אני לא נגד תכנית אבל קיים צורך עצום שלנו המורים לכך שסוף סוף יראו אותנו בהתמודדות האמיתית בשטח . הדבר לא בא לידי ביטוי בתכנית .
עם זאת , אני לא חושבת שזה בלתי אפשרי מבחינתי כמורה , המוטיבציה שלי בשמים ואני לא אוותר על האפשרות שלי לחדש ולרעננן סוף סוף את דרכי ההוראה שלי בצורה משמעותית . אבל אני עושה זאת לבד, מבלי לקבל תמיכה מלאה או מענה ראוי ,אלא רק מתוך רצון עמוק לשנות ....
ליפית שלום רב,
השבמחקשמי עמאד אלדין מזאריב, אני סטודנט לתואר שני בתכנית "ניהול וארגון מערכות חינוך" במרכז ללמודים אקדימיים - אור יהודה.אני מבקר בבלוג שלך כחלק ממטלה לימודית, אך בחרתי להגיב דווקא לפוס הספציפי הזה משום שלעניות דעתי נגעת בדבר מהותי ביותר. תופעה אופיינית למערכת החינוך שלנו היא שבדרך כלל חושבים על המה ושוכחים את האיך. זו אחת הסיבות המשמעויות שמרבית הרפורמות היו נכשלות ואו מצליחות באופן חלקי ולא משביע רצון. אני מסכים איתך במאת האחוזים ובעיני חשוב לשתף את קהל המורים בתכנון מהלכים שמוהילים לשינויים בכל הרמות. באשר לתכנית התקשוב הלאומית שאני חלק קטנטן ממנה, כולי תקווה שהפעם זה יצליח על - מנת שמערכת החינוך שלנו תצעד קדימה בכיוון הנכון.
שלום עמאד , תודה על המשוב ,גם אני מאוד מקווה שהניסיון הזה יהיה פלטפורמה להנחלת התקשוב בבתי הספר ... בעתיד הקרוב ....
השבמחקהיי יפית,
השבמחקשמי ליהיא יצחקי פלדמן, סטודנטית לתואר שני ב"ניהול וארגון מערכות חינוך" במרכז ללימודים אקדמיים.
אני מבקרת בבלוג שלך במסגרת מטלה לימודית, בקורס תקשוב ולמידה עם המרצה מתי אלפר.
קראתי כל מיני פוסטים שכתבת והתחברתי מאוד.
תוכניות משרד החינוך יש הרבה, אבל כמו שכתבת הדרך לישומן מאוד מעורפלת.
אני מורה כבר תשע שנים ומאז שאני זוכרת את עצמי כמורה, אני נאלצת להתמודד עם נהלים, חוקים ותוכניות, דיי לבד...(מזל שבביה'ס שאני מלמדת יש מורים מצויינים להתייעץ איתם).
אין לי פחד מעבודה קשה, אחרת לא הייתי בוחרת בעבודה כמו שלנו..., מה שמפחיד אותי שמפילים עלינו המורים כל מיני דברים שלא תמיד אנחנו מיומנים בהם, ובין רגע אנחנו אמורים ליישם אותם.
אני חושבת שכל המורים בישראל חייבים לעבור קורס מקיף בתקשוב, כדי שיוכלו לתפקד כראוי.
אני מאוד בעד להכניס את הקדמה לביה'ס, אבל לדבר הזה צריכה להיות הכנה מקיפה של המורים.
שלום ליהיא , תודה על התגובה , גם אני חושבת שהכשרת מורים ראויה וליווי צמוד בתחילת הדרך ישפרו את תפקוד המורים באופן ניכר .
השבמחקיפית..
יפית בוקר טוב.
השבמחקשמי אלדד וינשטוק סטודנט לתואר שני ב"ניהולוארגון מערכות חינוך" במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה.
אני כותב לך במסגרת קורס "תקשובולמידה" בהנחייתו של מר מתי אלפר.
אני מלמד בגימנסיה שש-שנתית בחולון, בביתספרי מכניסים בהדרגה אמצעים טכנולוגיים לרענון הלמידה. לאחרונה הוכנסו למספר כיתות"לוח חכם", אך לצערי, המורים המלמדים בכיתות אלו לא הוכשרו בנושא בצורהמעמיקה (ללא השתלמות והכוונה בנושא), ולכן מעטים המורים שמשתמשים בלוח זה באופןקבוע.
יש הפעמים בהן אני חש תסכול, כיווןשהוכנסו כלי תקשוב בבית הספר, אך אין באפשרותי להשתמש בהם.
כולי תקווה, שתוכניות משרד החינוךיכילו בתוכן הדרכה והשתלמויות למורים כדי שאוכל/נוכל ליישמם בפועל ולא רק באופן תיאורטי.
בהצלחה!
שלום אלדד, תודה על המשוב , אני מבינה את התסכול שלך ואין ספק שהכשרה מתאימה תשפר את תפקודינו בשטח ...בהצלחה גם לך ..יפית
השבמחקשלום לך יפית ,אני שיבלי מייסון סטודנטית לתואר שני בנהיול וארגון מערכות חינוך במכללת המרכז,מבקרת בבלוג שלך במסגרת מטלה לימודית בקורס תקשוב ולמידה עם המרצה מתי אלפר.
השבמחקאני בעד מה שאת אומרת לכן ע"מ להכניס תוכניות לימודים חדשים צריך הכשרה ותדרוך לכלל עובדי ההוראה כדי לעבוד ולהצליח בהעברת תהליכי הלמידה האלה,כי מעט מאוד מורים משתמשים באמצעים טכנולוגים ואלה לרוב הם מורי המחשבים כי יש להם רקע לכך,אני אמת מורה לחינוך גופני ותהליכי הלמידה האלה בכלל רחוקים ממני,ובמסגרת קורס תקשוב ולמידה רכשתי ולמדתי הרבה על הנושא הזה.
ליפית שלום רב:
השבמחקשמי סוביחי מג'דולין אני סטודנטית לתואר שני בתוכנית ניהול וארגון מערכות ניהול במרכז לימודים אור -יהודה.אני מבקרת בבלוג שלך כחלק ממטלה לימודית לקורס תקשוב ולמידה בהנחיית מתי אלפרובחרתי לענות על הפוסט של תוכנית התקשוב הלאומית של ישראל.
אני מלמדת בבית ספר יסודי כבר 16 שנים שאין בו אפילו תשתית בסיסית ומתאימה למערכת התקשוב.ישנם רק חלק קטן של כמה מחשבים בשימושו של המנהל ,המזכירה ומורה המחשבים, בכתות אין מחשביםואפילו חדר המחשבים לא מוכשר די מדי לתוכנית זו ,אני כמורת מדעים מאוד נחוצה וזקוקה לתוכנית הזו של מדינת ישראל.בנושא המדעים אי אפשר להעביר שיעור בשלמותו או בחלקו בלי שילוב מחשב,נורא גם מתסכל אותי לעבוד עבודה פרימיטיבית ,למרות שאני יודעת שיש בבית ספרי חלק רב של מורים וותיקים ולא מוכשרים לנושא התקשוב והם אלו שלא מעודדים תוכנית זו.אני גם מעודדת הכנה מראש לתכנית זו דרך השתלמטיות והדרכה מאנשים מומחים בנושא הזה.